blog o kotach
AMUR (Ctenopharyngodon idella)
Jak wygląda: Cechuje się smukłym tułowiem. Grzbiet ma kolor brunatnozielony, natomiast boki są złotego koloru. Charakterystyczne dla amura są duże łuski oraz umieszczone nisko, tuż przy pysku oczy. Ciało ma podobne do klenia.
Występowanie: Pierwotne pochodzenie to Chiny. Tam od X wieku był sztucznie hodowany, a następnie wprowadzany do wielu wód. W Polsce po raz pierwszy pojawił się w latach 60. Jako że jest on ciepłolubną rybą, w polskich warunkach nie zadomowił się na tyle, aby przystępować do tarła naturalnego. W związku z tym amury pochodzą ze sztucznych zarybień. W polskich warunkach amur traktowany jest jako atrakcja wędkarska, bądź kolokwialnie mówiąc żywa kosiarka, gdyż jako ryba roślinożerna często wykorzystywany jest do oczyszczania zarośniętych zbiorników.
Okres połowu (Kiedy najlepiej łowić): Jako, że amur jest rybą ciepłowodną, to odpowiednim czasem na połowy jest okres od wczesnej wiosny do wczesnej jesieni. Największe nasilenie to miesiące: czerwiec, lipiec, sierpień, a także wrzesień.
Przynęty: Mamy tu duże spektrum możliwości. Na haczyk można założyć: białe i czerwone robaki, rosówki, chleb, kukurydzę, gotowane ziemniaki, ciasto, wiśnie, śliwki węgierki, liście sałaty, parzoną pszenicę, trzcinę (młode pędy), a także kulki proteinowe czy pellet owocowy lub “śmierdzący”.
Zanęty: Najlepszą zanętą na amura jest kukurydza gotowana oraz inne ziarna – groch czy łubin. Trzeba pamiętać, że jest to gatunek, który pochłania znaczne ilości serwowanych zanęt, przynęt i smakołyków. Warto wcześniej kilka dni od 3 do 7 dni wcześniej przygotować miejscówkę. Można go zanęcać także kulkami proteinowymi.